Project Description

Elektroterapija

Elektroterapija je področje fizioterapije, ki za zdravljenje uporablja številne terapevtske lastnosti različnih električnih tokov. Je ena izmed najbolj popularnih metod, ki se uporablja za odpravo ali blažitev akutne in kronične bolečine, povečanje prekrvavitve tkiv in sproščanje mišic.

Pri nas izvajamo elektroterapijo s TENS tokovi, elektrostimulacijo (NMES) in elektroakupunkturo.

Pokličite:

Pošljite nam sporočilo:

Kako do nas?

Navodila za pot

Fiziološki učinki laserske terapije:

TENS terapija (transkutana elektro-nevro stimulacija) – se uporablja za odpravo ali blažitev akutne in kronične bolečine. Aparat TENS oddaja električne pulze različnih oblik in frekvenc. Električni tok deluje tako, da prekine prenos bolečinskega dražljaja z mesta bolečine preko živcev v hrbtenjačo in možgane ter stimulira izločanje endorfinov (»hormonov sreče«), ki po naravni poti lajšajo bolečino.

Elektrostimulacija ali NMES (nevromuskularna elektrostimulacija) – se uporablja za stimulacijo denerviranih mišic (mišic s poškodbo perifernega živčevja) in za krepitev mišic. Električni impulzi povzročijo draženje motoričnih vlaken, zaradi česar pride do krčenja mišic, ki je podobno zavestnemu krčenju. Z elektrostimulacijo povečamo ali vzdržujemo mišično maso in moč ter skrbimo za obnavljanje živcev, ki so bili poškodovani. Uporabljamo jo po ortopedskih posegih za preprečevanje atrofije mišic, za hitrejšo rehabilitacijo po poškodbah vezi, mišic in živcev, ob parezi (delni ohromelosti oziroma izgubi gibljivosti) oziroma paralizi (popolni ohromelosti oziroma izgubi gibljivosti).

Elektroakupunktura – akupunktura je ena izmed najstarejših načinov zdravljenja in temelji na stimulaciji akupunkturnih točk za doseganje normalnega ravnovesja v telesu. Če poleg akupunkturnih igel uporabimo tudi električno stimulacijo, govorimo o elektroakupunkturi.

POTEK TENS IN NMES TERAPIJE

TENS terapija oziroma elektrostimulacija potekata tako, da elektrode pritrdimo neposredno na:

  • boleče mesto oziroma v bližino živca (TENS),
  • mišico ali skupino mišic, ki jih želimo terapirati (NMES).

Trajanje terapije in pogostnost obiska terapij sta odvisna od vrste in obsežnosti poškodbe/obolenja ter zdravstvenega stanja živali. Terapija lahko traja od 10 do 30 minut.

POTEK ELEKTROAKUPUNKTURE

Terapija se izvede tako, da se na izbrane akupunkturne točke namesti igle, ki se povežejo z elektrostimulatorjem. Trajanje terapije in pogostnost obiska terapij sta odvisna od vrste in obsežnosti poškodbe/obolenja ter zdravstvenega stanja živali. Terapija lahko traja od 20 do 30 minut.

Če bi radi pridobili več informacij o akupunkturi, obiščite spletno stran tkvm.si.

STRANSKI UČINKI ELEKTROTERAPIJE

TENS in NMES terapija sta brez stranskih učinkov. Prav tako so pri elektroakupunkturi stranski učinki zelo redki. Nekatere živali lahko v prvih 24-ih urah po terapiji kažejo znake utrujenosti in zaspanosti. Pri zelo majhnem deležu živali pa se lahko v prvih 48-ih urah po terapiji stanje nekoliko poslabša (kot reakcija zaradi učinka terapije).