Project Description

Hidroterapija

Hidroterapija pomeni rehabilitacijo (okrevanje) oziroma zdravljenje s pomočjo fizikalnih lastnosti vode.

Dokazano je, da že nekaj dni po poškodbi, operaciji ali obolenju in posledično zmanjšani aktivnosti pride do izgubljanja mišične mase, zaradi česar se težko ohranjajo normalne funkcije gibalnega sistema.

S hidroterapijo, in sočasnim izvajanjem ostalih rehabilitacijskih metod, pospešimo okrevanje vaše živali po poškodbi, operaciji ali obolenju, izboljšamo oziroma vzdržujemo telesno kondicijo in pomagamo pri izgubi odvečne telesne teže. Prav tako lahko zmanjšamo morebitno bolečino, izboljšamo kondicijo in kvaliteto življenja pri starejših živalih.

Vodna terapija je bila zasnovana v terapevtske namene zaradi delovanja vzgonske sile vode na telo, zaradi česar je telo v vodi navidezno lažje oziroma nudi voda telesu večjo podporo. Posledično se zmanjša obremenitev na sklepe ali poškodovano področje, kar omogoča vadbo z manj bolečine. Poleg tega vpliv fizikalnih lastnosti vode (viskoznosti, rezistence in vzgona) ustvari okolje za kontrolirano izvajanje gibov, saj se podaljša reakcijski čas, zaradi česar ima žival v vodi več časa za vzpostavitev ravnotežja. Možnost padca ali poškodbe je tako minimalna.

Pokličite:

Pošljite nam sporočilo:

Kako do nas?

Navodila za pot

Zakaj se odločiti za hidroterapijo kot del rehabilitacije?

Dokazano je, da že nekaj dni po poškodbi, operaciji ali obolenju in posledično zmanjšani aktivnosti pride do izgubljanja mišične mase, zaradi česar se težko ohranjajo normalne funkcije gibalnega sistema.

S hidroterapijo, in sočasnim izvajanjem ostalih rehabilitacijskih metod, pospešimo okrevanje vaše živali po poškodbi, operaciji ali obolenju, izboljšamo oziroma vzdržujemo telesno kondicijo in pomagamo pri izgubi odvečne telesne teže. Prav tako lahko zmanjšamo morebitno bolečino,izboljšamo kondicijo in kvaliteto življenja pri starejših živalih.

Vodna terapija je bila zasnovana v terapevtske namene zaradi delovanja vzgonske sile vode na telo, zaradi česar je telo v vodi navidezno lažje oziroma nudi voda telesu večjo podporo. Posledično se zmanjša obremenitev na sklepe ali poškodovano področje, kar omogoča vadbo z manj bolečine. Poleg tega vpliv fizikalnih lastnosti vode (viskoznosti, rezistence in vzgona) ustvari okolje za kontrolirano izvajanje gibov, saj se podaljša reakcijski čas, zaradi česar ima žival v vodi več časa za vzpostavitev ravnotežja. Možnost padca ali poškodbe je tako minimalna.

Pozitivni učinki hidroterapije:

 • Izboljšanje gibljivosti sklepov
 • Krepitev mišic
 • Lajšanje mišičnih krčev/otrdelosti mišic
 • Lajšanje bolečin
 • Izboljšanje propriocepcije (zavedanja gibanja, drže, spremembe ravnotežja)
 • Izboljšanje kardiovaskularne vzdržljivosti/ kondicije
 • Pomoč pri zmanjšanju telesne teže
 • Mentalna stimulacija

INDIKACIJE ZA HIDROTERAPIJO:

Obolenja gibal- konzervativno in postoperativno zdravljenje. (poškodbe križnih vezi, izpah pogačice, kronična degenerativna obolenja sklepov- osteoartritis, kolčna in komolčna displazija, spondiloza, itd.)

Nevrološka obolenja oziroma obolenja živčevja- konzervativno in postoperativno zdravljenje (obolenja medvretenčnih diskov, degenerativna mielopatija, embolija hrbtenjačnega ožilja, poškodbe živcev, itd.)

poškodbe mehkih tkiv (mišic, vezi, tetiv)

živali s prekomerno težo

živali s slabšo kardiovaskularno vzdržljivostjo/kondicijo

fizičnain mentalna stimulacija mlajših živali

starejše živali z izgubo splošne kondicije

mentalna stimulacija:

 • v času okrevanja/mirovanja (»cage rest«)

 • za zelo aktivne pse

 • za mladiče velikih in gigantskih pasem (hidroterapija omogoča vadbo brez stresa na sklepe v fazi rasti)

Fizikalne lastnosti vode, ki vplivajo na telo:

1. Upor/rezistenca

Je sila, ki deluje na telo pri gibanju. Molekule v vodi so med seboj močneje vezane kot v zraku, zato deluje na telo pri gibanju v vodnem okolju večji upor kot pri gibanju skozi zrak.

Vpliv upora v hidroterapiji:

 povečanje mišične mase

 krepitev mišic

 izboljšanje kardiovaskularne vzdržljivosti/kondicije

2. Viskoznost

Podaja notranje trenje tekočin oziroma kakšna je »tekočnost« (npr. med ima večjo viskoznost kot voda, saj se bolj upira gibanju).

Vpliv viskoznosti v hidroterapiji:

 večji upor pri gibanju v vodi v primerjavi z gibanjem na kopnem

 izboljšanje propriocepcije (zavedanja gibanja, drže, spremembe ravnotežja)

 vpliv viskoznosti, rezistence in vzgona omogoči daljši reakcijski čas, zaradi česar ima žival v vodi več časa za vzpostavitev ravnotežja (možnost padca oziroma poškodbe je tako minimalna)

3. Površinska napetost/kohezija

Kohezija je sila, ki privlači molekule iste snovi. Ta sila je v vodnem okolju najmočnejša na vodni površini, kjer se ustvari elastičen film, zaradi katerega lahko lažji predmeti na vodi lebdijo.

Vpliv površinske napetosti v hidroterapiji:

 povečanje intenzivnosti terapije zaradi večjega napora ob dvigovanju okončin iz vode, ki je posledica prekinjanja površinske napetosti

4. Turbulenca

Gre za hitro spreminjanje v gibanju tekočin. Turbulenco ustvarja pacient pri premikanju v vodi, zaradi česar se poveča upor. Prav tako lahko ustvarimo turbulenco s šobami in drugimi pripomočki.

Vpliv turbulence v hidroterapiji:

 povečanje mišične mase

 krepitev mišic

 izboljšanje ravnotežja

 izboljšanje kardiovaskularne vzdržljivosti/kondicije

5. Hidrostatični tlak

Je tlak v mirujoči tekočini, ki ga povzroča teža tekočine in je odvisen od globine in gostote tekočine (Pascalov zakon). Večja kot je globina vode, večji je hidrostatični tlak. Okončine so, glede na ostale dele telesa, na največji globini, zato deluje nanje največji hidrostatični tlak.

Vpliv hidrostatičnega tlaka v hidroterapiji:

 zmanjšanje otekanja oziroma obsega otekline

 zmanjšanje občutka bolečine

6. Vzgon

Je sila, ki deluje na potopljeno telo v tekočini in je po Arhimedovem zakonu enaka teži izpodrinjene tekočine. Zaradi vzgona so telesa v tekočinah navidezno lažja.

SLIKA PSA IN ZNIŽANJE TEŽE (Večja kot je globina vode, večja je vzgonska sila na telo, zaradi česar nudi voda telesu večjo podporo oziroma se nosilnost teže telesa zmanjša).

Vpliv vzgona v hidroterapiji:

 svobodnejše gibanje nepokretnih živali v vodi v primerjavi z gibanjem na kopnem, zaradi česar se poveča mišična masa in moč ter izboljša kardiovaskularna vzdržljivost

 zmanjšanje obremenitve na sklepe ali prizadeto področje, kar omogoča vadbo z manj bolečine

 izboljšanje ravnotežja

7. Specifična teža

Je razmerje med težo telesa in njegovo prostornino ter je sorazmerna z gostoto telesa.

Vpliv specifične teže v hidroterapiji:

 različna obremenitev živali pri izvajanju terapije glede na telesno težo, saj žival s prekomerno telesno težo bolj lebdi v vodi kot žival z več mišične mase, ki mora vložiti več napora, da ostane na površini vode (maščobno tkivo ima manjšo gostoto od vode, zato je lažje od vode- lebdi, medtem ko ima mišično tkivo večjo gostoto od vode in je zato težje od vode- potone)

 različno gibanje živali v vodi glede na dolžino okončin zaradi vpliva gostote kostnega tkiva (kostno tkivo ima večjo gostoto od vode)

8. Temperatura vode

Pri izvajanju hidroterapije se temperatura vode giblje med 26 in 30oC.

Vpliv temperature vode v hidroterapiji:

 zmanjšanje občutka bolečine, zaradi česar se poveča želja po gibanju

 razširitev krvnih žil, zaradi česar se poveča pretok krvi po telesu, ki ugodno vpliva na prenos kisika do tkiv, odvajanje presnovkov, encimske in biokemijske reakcije v telesu ter s tem pripomore k hitrejši regeneraciji tkiv

 povečanje elastičnosti tkiv

 sprostitev mišic

 povečanje porabe kalorij

KAKO POTEKA HIDROTERAPIJA Z UPORABO PODVODNE TEKALNE STEZE?

Prvi obisk: Pred začetkom terapije mora lastnik pri veterinarju, ki ga obiskuje njegova žival, pridobiti diagnozo za stanje, obolenje oziroma poškodbo, zaradi katere naj bi žival obiskovala hidroterapijo.

Glede na vrsto obolenja oziroma vrsto poškodbe se dogovorimo za prvi obisk v najkrajšem možnem času oziroma po določenem času po posegu ali zdravljenju, ki je priporočljiv za izvajanje vodne terapije. Med tem časom svetujemo obiskovanje drugih rehabilitacijskih metod, kot so elektroterapija, laserska terapija, fizioterapija, s katerimi zmanjšamo bolečino, pospešimo regeneracijo tkiv, vzdržujemo mišično maso in gibljivost sklepov.

Pri prvem obisku se z lastnikom najprej pogovorimo o zdravstvenem stanju živali (o obolenju oziroma poškodbi, o morebitnem jemanju zdravil in njihovem vplivu na počutje živali, o morebitnih drugih zdravstvenih težavah), žival pregledamo (osnovni klinični pregled, pregled gibal v mirovanju in gibanju, merjenje obsega okončin in trupa, ocena gibljivosti sklepov) in naredimo načrt rehabilitacije.

Če ima žival poleg obolenja oziroma poškodbe, zaradi katere prihaja na hidroterapijo, tudi kakšne druge zdravstvene težave, priporočamo, da lastnik s seboj prinese ustrezne izvide, mnenje veterinarja ali drugih specialistov, da lahko ocenimo ustreznost pacienta za izvajanje hidroterapije.

Žival nato seznanimo s podvodno tekalno stezo in ostalo opremo, saj si želimo, da bi bila hidroterapija zanjo pozitivna izkušnja. V primeru, da je žival pri prvem obisku zelo nemirna, lastniku predlagamo, da izvedemo prvo terapijo v naslednjem terminu. Če predstavlja hidroterapija prevelik stres za žival tudi pri naslednjih srečanjih, se z lastnikom pogovorimo o drugih možnostih rehabilitacije.

Priprava pacienta na hidroterapijo:

 • namestitev ustrezne opreme (oprsnice, rešilnega jopiča)
 • tuširanje
 • Potek hidroterapije:
 • namestitev živali na podvodno tekalno stezo
 • polnitev steze z vodo do ustrezne višine
 • izvajanje terapije

Za vsakega pacienta se, glede na pasmo, starost in zdravstveno stanje, določi ustrezno višino vode, hitrost steze, čas trajanja aktivnosti in počitka, število intervalov in hidroterapevtsko tehniko brez ali z uporabo pripomočkov.

Med izvajanjem terapije ni žival nikoli sama, ampak je na podvodni tekalni stezi vedno prisoten hidroterapevt. Priporočena je tudi prisotnost lastnika, ki stoji pred stezo in spodbuja svojo žival z igračo ali priboljškom.

Zaključek terapije:

 • tuširanje
 • sušenje

Glede na obolenje oziroma poškodbo se z lastnikom dogovorimo za interval obiskovanja hidroterapije, ki se v začetku najpogosteje priporoča 2-krat tedensko, lahko tudi 1-krat ali 3-krat tedensko. Če želimo, da bo rehabilitacija uspešna oziroma, da bodo učinki rehabilitacije opazni in dolgotrajni, je potrebno, da se žival udeleži najmanj 8 terapij (časovno to pomeni 1 mesec, če je interval 2-krat tedensko). Glede na vrsto obolenja oziroma vrsto poškodbe pa se terapijo lahko priporoča še v naslednjem mesecu ali dveh, s tem, da se interval obiskovanja pogosto zmanjša na 1-krat tedensko in pozneje lahko tudi enkrat na 14 dni oziroma tri tedne. Pri nekaterih kroničnih obolenjih gibal ali pri vzdrževanju telesne teže ali kardiovaskularne kondicije pa se hidroterapijo priporoča doživljenjsko, saj ugodno vpliva na zdravje in počutje živali- zmanjša se potreba po protibolečinskih zdravilih, vzdržuje se gibljivost sklepov, mišična masa in moč.

Po vsaki osmi terapiji ponovno izvedemo meritve okončin in trupa ter gibljivosti sklepov in jih primerjamo z začetnimi meritvami. Na ta način ocenimo napredek okrevanja živali in določimo nadaljnje cilje.