Project Description

Terapija z laserjem

 

Laserska terapija je terapija s svetlobo ustreznega svetlobnega spektra (od 600 do 1000 nm). Uravnavanju celičnih procesov s pomočjo natančno določenih svetlobnih režimov strokovno pravimo fotobiomodulacija. V terapevtske namene se uporabljata predvsem rdeča svetloba in svetloba blizu infrardečega dela spektra. Celica se odzove na obsevanje z večjo produkcijo energije v obliki ATP.

Ključno mesto fotokemičnih reakcij pod vplivom svetlobe je dihalna veriga v mitohondrijih, ključna kromofora pa encim citokrom c oksidaza, ki absorbira svetlobo v fototerapevtskem oknu rdečega in bližini infra rdečega (NIR- near Infra Red) dela svetlobnega spektra, kar povzroči zaporedje redoks reakcij na notranji membrani mitohondrija.

Pokličite:

Pošljite nam sporočilo:

Kako do nas?

Navodila za pot

Fiziološki učinki laserske terapije:

Prtivnetni učinek in izboljšanje vaskularne (žilne) aktivnosti. Laserska svetloba poveča nastanek novih kapilar v poškodovanem tkivu, kar pospeši proces celjenja ran in zmanjša tkivo brazgotin. Obsevanje z laserjem povzroči vazodilatacijo (razširitev krvnih žil) in s tem večjo prekrvavitev tkiv ter stimulira limfni sistem, zaradi česar se zmanjša otekanje po poškodbi ali vnetju.

Protibolečinski učinek. Terapija ima pomemben učinek na bolečinske receptorje, saj dviguje prag bolečine in zmanjša prenos bolečinskih impulzov do možganov. Poleg tega se bolečina zmanjša zaradi protivnetnega in antiedematoznega učinka. Spodbudi se tudi produkcija endorfinov (»hormonov sreče«).

Pospešeno celjenje tkiva in celična rast. Fotoni svetlobe iz laserja prodirajo globoko v tkivo in pospešijo reprodukcijo celic in njihovo rast. Laserska svetloba poveča energijo, ki je na voljo celici tako, da celica hitreje sprejema hranilne snovi in se tudi hitreje znebi odpadnih produktov. Laserska svetloba stimulira tudi razvoj fibroblastov v poškodovanem tkivu. Fibroblasti gradijo skupke kolagena, ki je pomemben pri celjenju ran. Laserska terapija je učinkovita pri odprtih ranah, brazgotinah in opeklinah.

Zmanjšano nastajanje fibroznega tkiva. Laserska terapija zmanjšuje formacijo tkiva brazgotin zaradi ureznin, prask, opeklin in operacij. Tkivo brazgotin je lahko prvotni vzrok kronične bolečine.

Povečana metabolična aktivnost. Terapija z laserjem izboljša produkcijo specifičnih encimov, odgovornih za prenos kisika, s čimer pripomore k regeneraciji poškodovanih celic.

Izboljšanje živčnih funkcij. Obsevanje z laserjem pospeši regeneracijo poškodovanih živcev.

INDIKACIJE ZA LASERSKO TERAPIJO:

  • zdravljenje poškodb mišic in tetiv
  • zdravljenje postoperacijskih ran, poškodb mehkih tkiv ter drugih kožnih sprememb
  • lajšanje akutne in kronične bolečine
  • lajšanje degenerativnih sprememb v sklepih (artritisov, displazij, bolezni medvretenčnih diskov, spondiloz, itd.)

POTEK LASERSKE TERAPIJE

Terapija poteka tako, da držimo oziroma premikamo sondo laserja po prizadetem področju. Obsevano področje je zgrajeno iz različnih vrst tkiv, ki se različno odzovejo na lasersko terapijo. Za učinkovitejše izvajanje terapije aparat omogoča izmenjevanje kontinuirane in pulzne oblike laserskega žarka, ki se razlikuje v frekvenci. Tako lahko različne vrste tkiv absorbirajo energijo, podano s frekvenco, ki jim ustreza. Kontinuirana oblika je primerna za zdravljenje površinskih in povrhnje ležečih tkiv, pulzna pa za zdravljenje globlje ležečih tkiv. Trajanje terapije in pogostnost obiska terapij sta odvisna od vrste in obsežnosti poškodbe/obolenja ter zdravstvenega stanja živali. Obsevanje enega prizadetega področja lahko traja od 2 do 10 minut.

Lasersko terapijo lahko kombiniramo tudi z drugimi terapijami, kot je npr. elektroterapija in druge.

STRANSKI UČINKI LASERSKE TERAPIJE

Laserska terapija nima stranskih učinkov. Med izvajanjem zdravljenja smo pozorni na pregrevanje terapiranega področja, prav tako moramo poskrbeti za uporabo zaščitnih očal.